onsdag

Aktivitet 1 Temaark: Traditioner i forandring 3

Om podcast

Hvad er podcast?

Podcasting er det samme som et abbonnement. Når det gælder blade og aviser, får man det nyeste eksemplar sendt direkte til hjemmet, så snart det kommer fra trykkeriet. Når det gælder radio- og tv-programmer, kan man få sendt dem direkte til sin computer så snart de har været sendt. DR podcaster en lang række programmer, og du har dermed mulighed for at lytte eller se programmerne når det passer dig. På din computer eller på din mobile afspiller, hvis du har sådan en. Alle DRs podcast er mp3-filer.

Her er svar på de spørgsmål vi oftest møder. Vi opdaterer med flere svar, hvis vi modtager dem via kontaktformularen.

Hvad skal jeg gøre for at få fat i programmerne?

For at få programmerne sendt til computeren, skal du bestille dem. Når det er gjort en gang, får du programmerne så længe DR sender dem. Du kan få programmerne sendt på to måder. Enten downloader du et podcast-software. Det er et computerprogram, som holder øje med, hvornår der er kommet nyt og som henter programmerne hjem. Der er ingen risiko forbundet med at downloade disse programmer. Når du skal til at bruge et af programmerne, kan du lære hvordan, ved at se vores instuktionsvideo. Klik på "Sådan gør du" på dr.dk/podcast.

En anden måde er MailCast. Her kan du hente programmerne uden at skulle downloade et program. Når du klikker på MailCast vil du blive bedt om at skrive din mailadresse. Herefter får du en mail, hver gang programmet har været sendt. I mailen vil der være et link, som giver dig mulighed for at downloade det enkelte program direkte.

Hvor får jeg fat i podcast-software?

Du downloader softwaren direkte fra forskellige internetsider.


Hvorfor kan jeg ikke podcaste alle programmer?

DR podcaster alle de programmer, vi har rettigheder til. En række programmer indeholder materiale som vi ikke har ret til at lægge ud. Det kan være musik, skuespilleres medvirken eller forfatteres værker. I de tilfælde må du nøjes med at lytte eller se programmerne on demand - via dr.dk tv eller netradioen.
DR har ret til at podcaste radioprogrammer som indeholder op til 50 procent musik. Og som en forsøgsordning kan vi podcaste radio fiktion, der bliver sendt i 2008. Indimellem får vi særlige aftaler, som giver mulighed for at podcaste for eksempel en lydbog eller et ældre radiospil. Aftalen gælder altså ikke ældre produktioner.

Hvor længe bliver programmerne liggende?

Du kan hente de seneste 5-10 programmer foruden dem, der så bliver sendt fremover. Det er med andre ord ikke et arkiv. Vi vælger dog at lade en række programmer ligge til podcast, som har en særlig blivende værdi. Det kan for eksempel være radioforedrag. Når du opretter dem i dit podcast-program, kan du altså få dem alle på en gang. De ligger under fanebladet Udvalgte serier på dr.dk/podcast.

Kan jeg kopiere programmerne?

Det kan du sagtens. Programmerne ligger i formater, der nemt lader sig kopiere mellem forskellige computere eller mobile afspillere. HUSK dog at det kun er lovligt at kopiere dem mellem dine egne enheder. Det er forbudt at videregive filerne.

Kan jeg se og høre programmerne på andet end min computer?

Det er muligt at se eller høre programmer på din mobile lyd- eller billedafspiller. Når det er lyd, foregår det på en MP3-afspiller. Når det er tv, skal det være på en særlig bærbar videoafspiller med meget stor hukommelse. Programmerne skal blot overføres fra computeren til afspilleren. Du kan læse hvordan i din afspillers brugsanvisning.
Kilde:http://www.dr.dk/podcast/ompodcast.htm

Resume:
Vi får en god beskrivelse af, hvad en podcaste er, kan bruges til og også hensvisninger til hvordan amn får fat i dem på.

Fokus 1: Podcast - en ny måde for DR at gøre lyttere og seere opmærksomme på udsendelser. Er der mon mange der bruger dem?

Fokus 2: Podcast kan bruges til mange andre ting også - først og fremmest er det endnu en mulighed at nå ud til folk på. Reklamerne finder altid nye veje til potentielle forbrugere! Er det ok - eller skal vi også have lov til et pusterum?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar